Güncel

JIN Haber Ajansı, Kıbrıslılarla buluştu

jinhaKIBRIS – Kıbrıs’ta 4. Uluslararası Kadın Çalışmaları Konferansı ardından kadın konusunu ele alan Radyo Doğu Akdeniz’in canlı yayın konuğu, JIN Haber Ajansı Haber Müdürü Gazeteci Hazal Peker oldu. Program yapımcıları Pınar Bozyel ve Çağdaş Engin Kırlangıç’ın kadın ve medya konusundaki sorularını yanıtlayan ve Kıbrıslılar tarafından ilgiyle karşılan Hazal Peker, “Medya, erkil sistemin, kendisini toplum içerisinde kalıcılaştırmasında ki en önemli araçtır. Bu aracı toplumun lehine çevirmek ise, bizlerin görevi. Üniversitelerde de haberin nasıl olmaması gerektiği anlatılıyor. Ancak ‘olması gerekene’ dair örnek yoktu. Biz yaşları 20 ile 35 arasında değişen bir gurup genç kadın gazeteci, sosyolojik kavramlar ve haber yazım kurgusunu, hiyerarşisini değiştiriyoruz” dedi.

Koç Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin ortak çalışmalarıyla düzenlenen ve üç gün süren Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Hukuk konulu 4. Uluslararası Kadın Çalışmaları Konferansı ardından Radyo Doğu Akdeniz, kadın konulu bir program yaptı. Kıbrıs geneline 106.5 frekansından yayın yapan ve merkezi Mağusa’ da bulunan Radyo Doğu Akdeniz, Tematik adlı programda kadın sorunlarını ele aldı. Toplumsal cinsiyetçilik ve medya konusunda JIN Haber Ajansı Haber Müdürü Gazeteci Hazal Peker’in katıldığı bölüm, bir saat sürdü. Program yapımcıları Pınar Bozyel ve Çağdaş Engin Kırlangıç tarafından sunuldu.

‘Dile müdahale ediyoruz’

JINHA’nın medyada ki eril dilin arındırılmasında, değişim ve dönüşümün gerçekleştirilmesinde önemli bir çıkış olduğuna değinilen programda, kadın ajansının yayın politikası ve çalışma yöntemi hakkında bilgilendirme yapıldı. Program yapımcıları Pınar Bozyel ve Çağdaş Engin Kırlangıç’ın sorularını yanıtlayan JINHA Haber Müdürü Hazal Peker, medyanın toplumun dilini oluşturduğunu belirtti. JINHA’nın dile, dolayısıyla düşünceye müdahale etmek amacıyla haber yazım tarzını ele aldığını ifade eden Hazal Peker, “Medya, erkil sistemin, kendisini toplum içerisinde kalıcılaştırmasında ki en önemli araçtır. Bu aracı toplumun lehine çevirmek ise, bizlerin görevi. Biz yaşları 20 ile 35 arasında değişen bir gurup genç kadın gazeteci, sosyolojik kavramlar ve haber yazım kurgusunu, hiyerarşisini değiştiriyoruz” dedi.

‘Gurbeteli’nin, Woolf’un devamıyız’

Amed merkezli açıldıklarını ve profesyonel kameraman, foto muhabirleri ile çalıştıklarına işaret eden Gazeteci Hazal Peker, medya alanında ki mücadelelerinin tüm dünya kadınları için olduğunu belirtti. Basında, kadın ve erkeğin toplumsal statüsünü eşitlemek amacıyla hareket eden Gurbeteli Ersöz gibi kadın gazetecilerin çizdiği yoldan yürüdüklerini dile getiren Gazeteci Hazal Peker, ve Viriginia Woolf’un “Ve yazıyoruz, erkekler ne der diye, düşünmeden yazıyoruz” sözünün sloganları olduğunu belirtti. Bu sözün üzerine JINHA olarak bir de ek yaptıklarını ifade eden Hazal Peker, “Ve medyanın dilini değiştiriyoruz. Bizden sonra dünya medyası artık eskisi gibi olmayacak” dedi.

‘Toplumsal cinsiyetçilik eğitimleri veriyoruz’

Kadın haberlerde pornografik malzeme, nesne, lanetli, cani gibi rollerde yansıtıldığını ve başarılı kadınların ise marjinalleştirilerek ele alındığını dile getiren Hazal Peker, cinsler arası eşitliğin sağlanması için toplumsal cinsiyet rolleri konusunda eğitimin önemini vurguladı. Kadın gazetecilerin cinsiyet eşitliğine ilişkin eğitim görmesi gerektiğini ifade eden Gazeteci Hazal Peker, JINHA’ daki kadın gazetecilerin hafta da bir gün, kadın tarihi, feminizm, toplumsal cinsiyetçilik gibi konularda eğitim aldıklarını belirtti.

‘Erkeği değil, erk zihniyeti reddediyoruz’

“Erkeği ret mi ediyorsunuz?”  sorusuna “Biz erkeği değil, erkek zihniyetini reddediyoruz” diyen Hazal Peker, biyolojik cinsiyetle değil, düşünsel yanıyla mücadele ettiklerini söyledi. Erk zihniyetin biyolojik olarak kadında da, erkekte de olabileceğine dikkat çeken Hazal Peker, erkek egemen bakış açısını sorgulayıp, değiştirmek için mücadele ettiklerini kaydetti. Kadının haberler de hedef gösterildiğini dile getiren Hazal Peker, “Üniversiteler de de haberin nasıl olmaması gerektiği anlatılıyor. Ancak ne yazık ki olması gerekene dair örnek yoktu. Artık JINHA, haber yazım kurgusunun nasıl olacağını, hangi kavramlara dikkat edilmesi gerektiğini, nefret söylemlerine neden olacak yazım dilini irdeliyor. Haberlerinde aktarıyor. Dolayısıyla gazetecilerin model alabileceği bir habercilik yapıyor. Bu konuda çok sayıda kadın ve erkek gazeteciler bizden destek istiyor. Eğitimlerimize gelip katılabiliyor”  dedi.

hazal_jinha

Kürtçe veda

Program yapımcıları Pınar Bozyel ve Çağdaş Engin, JINHA’nın kuruluşun ve medyanın eril diline müdahale etmesinin önemine değinerek, Hazal Peker’e programa katılarak Kıbrıslıların sorularını yanıtladığı için teşekkür etti. “Kıbrıslıları Diyarbakır’dan kendi dilimizle iyi akşamlar demek istiyorum ‘Şevbaş’” diyen Hazal Peker’e, sunucuların da “Bizde Diyarbakırlı kadınlara Burçak Tarlası adlı şarkıyı armağan ediyoruz ve sizin dilinizle iyi akşamlar diyoruz ‘Şevbaş’” dedikten sonra, program sona erdi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu