Güncel

Cinsel Şiddete Karşı Kadın Konferansı’na hazırlanıyoruz!

cinsel siddet konferansEn konuşulmayan, en gizli yere saklanan ve mücadele etmekte en zorlandığımızdır cinsel şiddet… Üstü açıldığında en büyük kan kaybını yaşamamıza rağmen en az “cerrahi müdahaleye” açtığımız yaramızdır. Biz bu yaralarımıza karşı daha fazla güçlenebilmenin bir adımı olarak Cinsel Şiddete Karşı Kadın Konferansı* düzenliyoruz.

21-22 Şubat Cumartesi-Pazar tarihlerinde, İstanbul-Taksim Hill Otel’de düzenleyeceğimiz bu konferansımızın çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Konu başlıklarına uygun bir şekilde kadın atölyeleri oluşturarak başladığımız çalışmalarımıza; tüm kadın ve LGBTİ örgütlerine, konu üzerine kafa yoran, emek veren kadın ve trans kadınlara çağrı yaparak ve tabii kitle çalışmasına ağırlık vererek devam edeceğiz.

Bu konferansı düzenlememizin en önemli amacı bizlerin cinsel şiddete karşı güçlenmemizi sağlamak, ertelediğimiz, görmezden/duymazdan geldiğimiz soruları açıkça ve cesaretle sormak, ortak mücadele alanları yaratmak… Bu soruları beraber tartışmaya, sonuçlara ulaşmaya ve hep birlikte cinsel şiddete dur demeye çağırıyoruz:

Cesaretle sormayı ve tartışmayı hedeflediğimiz sorular şunlar olacak:

– Cinsel şiddet nedir? Cinsel şiddeti tanımlamakta neden zorlanıyoruz? Tecavüz sapıklık mıdır? Neden diğer şiddet türlerine nazaran cinsel şiddetten daha fazla etkileniyoruz? Erkeğin statüsünü, toplumsal konumunu kullanarak kadınlarla kurduğu ilişki istismar mıdır, taciz mi? LGBTİ’lere yönelik cinsel şiddetin farkında mıyız? Bir kördüğüm: taciz-teklif ikilemi…

– Cinsel şiddette “Kadın beyanı esastır, aksini ispatlama yükümlülüğü erkeğe aittir” ilkesi nedir? “Masumiyet karinesi”ne aykırı mıdır? Aynı ilkeyi savunup somut bir olayda nasıl ve neden ayrışıyoruz? Bu farklılığın kaynağı nedir? Ortak bir yorumlama-mekanizma geliştirmek mümkün mü?

– Deneyimlerimiz benzer mi? Cinsel şiddete karşı nasıl mücadele edeceğiz? Kendimizi savunmanın-korunmanın-güçlenmenin yolları neler?

Program

1. Bölüm: Cinsel şiddet nedir?

Katılımcılar: Lale Tırtıl (İstanbul Tabip Odası), Beyrut Afşar (İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği), Aysel Kaya (Yeni Demokrat Kadın), Av. Kübra Gündüz (Açılım Hukuk Bürosu)

2. Bölüm: “Kadın beyanı esastır, aksini ispatlama yükümlülüğü erkeğe aittir” ilkesi

Katılımcılar: Av. Deniz Bayram, Melek Özman (Filmmor), Rahime Karvar (Yeni Demokrat Kadın)

3. Bölüm: Forum

Cinsel şiddete karşı nasıl mücadele edeceğiz? Kendimizi savunmanın-korunmanın-güçlenmenin yolları neler?

 

* Konferans, kadın ve trans kadınlara açıktır.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu