DeneyimGüncel

İSTANBUL | Reklamcı ve havacı kadınlar: “Devletin dürüst davranmadı, çalışanların hayatını yok saydı”

Reklam sektöründen Esen ile havacılık sektöründen Deniz’e pandemiyi ve “normalleşme”yi sorduğumuzda; kaygının, yalnızlaşmanın, işsiz kalma korkusunun kadınların yaşamını nasıl belirlediği bir kez daha gördük.

Reklam sektöründen Esen ile havacılık sektöründen Deniz’e pandemiyi ve “normalleşme”yi sorduğumuzda; kaygının, yalnızlaşmanın, işsiz kalma korkusunun kadınların yaşamını nasıl belirlediği bir kez daha gördük. Kadınlar “Sektörde tutunmak için hep çok çalışmak, işimin en iyisi olmak, ev-iş-çocuk dengesini hep en iyi şekilde idare etmek zorundaydım, şimdi bunu daha zor yapıyorum” diyor.

“Kadınlar konuşuyor, patriarkanın maskesi düşüyor”! Temmuz başında başladığımız kampanya sırasında bunu defaten kanıtlayan röportajlar yaptık, sohbetler gerçekleştirdik. Reklam sektöründen Esen ile havacılık sektöründen Deniz’le yaptığımız röportaj da böyle… Gelin, bu kez onlara kulak kesilelim:

“Kadınlar için bir düzenleme olmadı”

Pandeminin başladığı ilk dönemleri kaygıyla dolu geçirdiğini söyleyen Esen, “Günlük hayatı yeniden düzenlemek, gerçekten salgını kendi hayatımızda nasıl önleriz gibi pek çok soruyla baş başa kaldım. Şimdi dönüp bakınca; devletin şeffaf olmadığını düşündüğüm salgın yönetme şekli beni daha da çok kaygılandırmış. Sosyal medya da sanırım bunun tetikleyicisi oldu. Kendimi kaygılı ve yalnız kalmış hissediyordum en çok” diyor.

“Normalleşme” denilen sürecin en çok işinde kendisine yansıdığını belirten Esen, tamamen evden çalışma dönemine geçtiğini anlatıyor. 39 yaşında, bir kız çocuğu olan bekar bir anne olan Esen, bu dönemi ortaokul öğrencisi çocuğuyla geçirdiğinden bahsediyor ve evden çalışmanın avantajlı gibi görünse de dezavantajlı olduğunun altını çiziyor: “Özellikle de kadınlar için, daha da özelleştirirsem bekar anneler için durum daha da karışık. Hem kendi sektörümde hem de diğer sektörlerde bununla ilgili hiçbir düzenleme olmadı örneğin. Evdeki iş yükü arttı. Evdeki masraflar arttı. Bu anlamda bir maddi yardım almadığım gibi yemek paramızda kesinti yaşandı. Geçinmek zorlaştı.”

“Dayanışma ve birlikte olmanın önemini daha iyi anladık”

Pandemi öncesin de sonrasın da hayatın çalışanlar için kolay olmadığına vurgu yapan Esen, “Evet; daha düzenli bir hayat akışı içerisindeydim, şimdi işlerin daha da zorlaştığını söyleyebilirim. Sanırım pandemi bizde salgından önce her şey daha iyiydi gibi bir yanılsama da yaratıyor. Sektörde tutunmak için hep çok çalışmak, işimin en iyisi olmak, ev-iş-çocuk dengesini hep en iyi şekilde idare etmek zorundaydım, şimdi bunu daha zor yapıyorum” diyor.

Esen, sözlerini “Bu süreçte dayanışmanın, birlikte olabilmenin önemini daha iyi anladık. Ben dayanışabildiğim insanlarla bir arada olmak ve yeni hayata öyle devam edebilmeyi umuyorum” diyerek sonlandırıyor.

“Havacılık sektörü ciddi bir şekilde etkilendi”

Havacılık sektörüne yıllarını veren Deniz (42), pandemi döneminin kendisi için nasıl geçtiğini şöyle anlatıyor: “Mart itibariyle, hem Avrupa hem Ortadoğu bölgesindeki ülkelerin sınırlarını kapatması ve uçuşların durdurulması ile tüm dünyadaki havacılık sektöründe olduğu gibi bizim şirketimiz de çok ciddi bir şekilde pandemiden etkilenmiş oldu. Nisan ve Mayıs aylarını tam bir belirsizlik ve ne olacağını bilememe hali içinde geçirdik. Aynı zamanda, henüz pandeminin yeni başladığı ve ‘bir şekilde çözülür’ hissinin ağır bastığı dönemlerdi benim için. Evden çalışmaya devam ettim, bir yandan da dizi izlemek, kitap okumak gibi normalde çok zaman bulamadığım şeyler yapmaya ve moralimi yüksek tutmaya çalıştım. Ayrıca ortaokula giden kızım da online derslere adapte olmaya çalıştı, ve onunla beraber kendimizi yeni ve aşina olmadığımız bir ev yaşantısı içinde bulduk.”

“Pandemi ile planlarımdan vazgeçmek zorunda kaldım”

“Normalleşme” denilen süreçte evden çalışmaya devam eden ve zaman zaman ofise giden Deniz, havacılık sektörü açısından düzelmenin hala yaşanmadığına ve devletin bununla ilgili sektördeki çalışanlar için bir destek de bulunmadığına dikkat çekiyor. “Yeni normal sonrası devletin pek çok konuda olduğu gibi salgın konusunda da dürüst davranmadığını ve sırf ekonomi dönsün diye tüm çalışanların mağdur edildiğini ve hayatlarının yok sayıldığını düşünüyorum” diyor.

“Pandemi öncesinde, havacılık sektöründe uzun yıllardır çalışan, belli bir gelir seviyesinde orta düzey bir yaşantım vardı. Önümüzdeki 1-2 yıl içinde yapmayı planladığım şeyler vardı. Ancak pandemi ile beraber bunların tamamını ertelemek zorunda kaldım. Sektör bazında düşünürsek, tümüyle pandemi öncesi koşullara dönmemizin en az 2 yıl süreceği öngörülüyor. Bu da benimle beraber sektördeki binlerce çalışanın etkilenmesi, işsiz kalması, veya düşürülmüş maaşları kabullenmesi anlamına geliyor” diyen Deniz’in bu durumu, çok tanıdık değil mi?

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu